BLW
Ja, då var det dags att prata ännu mera mat.
Jag har belutat att Sam ska få börja äta större portioner från och med nu. Han kommer helt enkelt alltid bli erbjuden mat när vi andra äter (om han är vaken) och han får då äta så mycket eller lite han vill så får man fylla på genom att amma efteråt (eller när han blir hungrig sen).
En vän introducerade BLW (Baby Led Weaning) för mig. Det är alltså en metod eller ett förhållingssätt man har vad det gäller barnets mat. Det handlar i princip om att man låter barnet äta själv. Främst plockmat av olika slag. Jag tänker inte beskriva det så mycket mer ingående just nu då jag själv inte är så jätte påläst utan är du intresserad så finns google till ditt förfogande (eller länken ovan).
Jag tänker alltså att Sam får försöka pilla i sig det han kan men än så länge gör det ju inte så mycket om 90% hamnar i knäet eller på golvet, 5% i näsan och 5% i magen. Det är ju som sagt bara att fylla på sen. Fast nu i början hjälper jag honom lite extra då han inte helt har kontroll över händerna, men jag tänker att han får träna och han lär sig verkligen nya saker hela tiden! Så det kommer säkert inte pågå så länge.
Vissa saker kommer han väl behöva hjälp med om man ska ge honom det. Exempelvis gröt. Hittills häller jag faktiskt ut lite gröt på brickan framför honom så får han kladda och undersöka men även försöka äta den bäst han kan. Det slutar ofta med att han trycker ner huvudet och sörplar vilket funkar bra. Men då sitter ju jag bredvid och matar på lite extra däremellan. Fast det är svårt att mata honom för han vill äta själv. Han tar alltid tag i skeden själv och styr (vilket är bra tycker jag). Han deltar alltså väldigt aktivt när han ska äta. Hade han bara suttit och väntat på att maten skulle serverad och bara gapa så kanske jag hade tänkt anorlunda. Jag tänker att olika "metoder" passar ju olika barn.
Idag gjorde jag polentagröt till honom (och mig och Agnes då..) och den blev väldigt fast. Hans hade stått ett tag då han sov när vi åt så när han vaknade så var det så fast att det mer blev som en grötkaka som han unde hålla i själv. Det måste väl vara ett bra alternativ? Bara minska mängden vätska och låta den stå lite extra länge. Han var iof för trött för att orka äta alls just då, men tänker nog prova något liknande imorgon.
Så framöver lär jag uppdatera lite om vad för slags mat jag tycker funkar bra att ge till min Sam.
Sömnen
Hejsan!
En liten uppdatering.. Inatt sov Sam hela natten för första gången på väldigt länge. Hanåt gröt vid halv tio på kvällen, ammades och sen sov han till 7.30 då han åt och somnade om till typ 10. Helt underbart! Dock var Agnes vaken från 7.30 så det gjorde ingen direkt skillnad att Sam somnade om. Men ändå!
Jag befarar dock att det snarare är en reaktion på vaccinet han fick igår än att han var mätt. Han har varit väldigt trött idag, men ändå glad när han varit vaken.
Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ställer mig till vaccin. Det är svårt. Just nu väljer jag/vi att vaccinera Sam då vi redan har påbörjat denna omgång (det är väl 3 ggr nu första kombinationssprutan tror jag) så får ja läsa på lite till senare. Men alla säger ju olika.
Lat?
Vissa kanske anser att jag är fruktansvärt lat och egoistisk för att jag försöker få min lilla son att sluta äta på nätterna (ingen har uttryckt det till mig, men har läst/hört folks åsikter i andra fall).
Det är en så kort period i livet som man ammar och då kanske folk kan tycka att man helt enkelt får stå ut med att vara uppe några gånger per natt och vara trött på dagarna. Det är en uppoffring som man måste kunna göra som förälder. Jag tänker så att jag offrar mig gladeligen för min son om det inte hade funnits något alternativ. Inga problem! Men nu finns det dels ersättning som bebisen ska kunna leva på och dels välling som kanske mest mättar, men även innehåller en hel del bra grejer. Så, varför inte? Det är lite som att ha onödigt ont under förlossningen när man faktiskt kan få hjälp med smärtan, bara för att! (Om man nu verkligen intevill ha ont).
Det är så att Sam är nöjd och glad nästan jämt, även när han vaknar för att äta på natten. Han vaknar, äter och somnar om. Jag också för den delen. Jag vaknar, matar och somnar. Men det är ändå ett avbrott i sömnen.. Varje natt i snart 5 månader och det börjar kännas. Jag sover periodvis dåligt ändå pga. mina hudproblem och då behöver jag verkligen de korta stunder jag får sova.
Jag tycker även att det är helt okej att tänka på sig själv även när man är mamma. Man måste ta hand om sig annars orkar man kanske inte vara mamma hela tiden, eller pappa för den delen. Så länge barnet inte far illa på något vis, men lite välling eller ersättning är knappast något att fundera över. Och jag är faktiskt mer än bara mamma. Jag är även en "bonusmamma", en sambo/flickvän, en vän, en människa..
Många är av den uppfattning att bebisar kan bli "tuttförvirrade" och sluta vilja ha bröstet om de äter ur flaska ibland. De på BVC säger att det sällan händer. Om bebisen är väldigt slö och trött och verkligen måste ta sina sista krafter för att orka äta från bröstet så kan det bli att dom föredrar flaskan för att det är enklare, men med barn som äter bra, är pigga och inte har några besvär att äta från bröstet är det rätt liten risk att de ska sluta ta bröstet. Och det är jag inte alls orolig för med Sam.
Ikväll har vi i alla fall provat ersättning då välling nr2 inte funkade direkt heller. Ja, vi måste ge det lite tid också för det är säkert en vanesak att vakna också, men ändå. Jag kör såhär, provar lite olika.
God natt på er!
Amningspumpar
Tänkte bara slänga in ett inägg om amningspumpar.
Jag har hunnit prova 3 olika pumpar och vill dela mig mig av mina erfarenheter.
Medela, elekrisk
Kan börja med den pumpen jag fick låna från sjukhuset av märket Medela. Den var suverän! Det funkade jättebra för mig. Det var en elekriskt, mycket klumpig men hade den bara stående i köket eller vardagsrummet så det gjorde inget. Har inte hittat exakt någon likadan på nätet när jag snabbsökte, men kan tänka mig att Medelas elektriska pumpar är likvärdiga. Har man råd och vill pumpa mycket så är den värd det! T.ex. om man har en bebis som har svårt att ta bröstet så kan man ju pumpa och ge i flaska så kanske man slipper ersättning.. eller kan ge både och. Dock är det ju lite bök och stök med att diska den..
ca pris: 1700 :- (finns enklare elektiska också, men de har jag ingen aning om ifall de är bra)
MAM, manuell
Köpte den på apoteket och jag tyckte den var rätt okej i början, innan jag förstod hur mycket mjölk som faktiskt kan pumpas ut (vilket jag insåg när jag testade den elektiska pumpen). Vissa gånger gick det jättebra och jag fyllde flackan utan bök och stök medan andra gånger kom det ingenting, tratten trillade av, droppade och spillde mjölk överallt.. Så jag blev så less på den så jag slutade helt enkelt att pumpa. Den har även många delar som ska rengöras varje gång..
ca pris: 550 :-
Apotekets, manuell
Jag fick denna av en snäll tjej på en köp-och-säljsida på Facebook helt gratis! (trots att vi hade sagt 30kr.. Snällt!! Så denna är begagnad för mig). Jag ville bara ha en så jag kunde pumpa på kvällen om Sam ska prova lite ersättning/välling eller ja, nån blandning plus lite bröstmjölk.. Och nu när jag provat denna så ångrar jag bittert att jag köpde den där dyra MAM när denna funkar minst lika bra, om inte bättre kanske. Och mycket billigare även om man köper den ny. Absolut värt det om man bara har lite extra mjölk som man vill pumpa ut och spara eller lätta på trycket lite. Superenkel att diska så det är också ett stort plus! Bara 2 delar. Det enda negativa är att jag måste använda båda händerna..
ca pris: 180 :-
Slutsats:
Ska du amma och pumpa ibland så duger apotekets gott och väl! Ska du bara pumpa av någon anledning så tycker jag att man kan satsa på en elektrisk så man slipper slita och greja med en manuell pump. Och pumpar man så mycket så kan det vara härligt att ha ena handen fri att göra annat med (det finns ju även sånna där man har två trattar så man pumpar båda brösten samtidigt vilket kan vara tidssparande).
Sen är det ju så att alla är olika. Såhär var det för mig, men sådana pumpar som MAM funkar ju jättebra för vissa och sämre för andra. Och det handlar även mycket om ens känslor och stress när man ska pumpa. Är man stressad, ledsen, orolig eller upprörd så kommer det ofta ingen mjölk medan det liksom kan rinna på som attan när man är glad, rörd, kärleksfull osv. Så har man svårt att få ut någon mjölk så ska man först prova sitta med sin bebis exempelvis eller titta på bilder/småfilmer på sin bebis. Då går det bättre!
Sova!
Nu har jag bestämt att vi ska sova hela nätterna utan matavbrott. Iof är det ju inte så jobbigt, men tänkte aktivt försöka göra något åt det.
Jag ammar ju fortfarande helt (nästan iaf.. Ibland blir det större portioner gröt, men det är inte så ofta) och det är inte så att mjölken inte räcker längre utan snarare att han inte håller sig mätt så länge. Och han är väldigt aktiv på dagarna så han lär säkert behöva mycket!
Han vaknar 1-2 ggr/natt och äter som det är nu..
Igår fick han lite risvälling som jag gjort. Eller han ammades, fick lite välling och sen fyllde på med mer från bröstet.
Risvälling
3 dl vatten
2 msk rismjöl
2 tsk sojamjöl/majsmjöl
en nypa vaniljpulver
Blanda allt i kallt vatten och koka upp under omrörning.
Det gick inte riktigt som jag ville utan han vaknade 2 ggr. Kanske inte tillräckligt mättande med vatten som bas?
Ikväll har han fått lite skrädmjölsvälling som baseras på mjölk istället (vanlig välling man köper baseras ju på mjölk så det kanske är okej..)
Skrädmjölsvälling
3 dl mjölk
2 tsk skrädmjöl
1 tsk ekologiskt kokosfett
en nypa kardemumma
Blanda, koka upp under omrörning och låt sjuda en lite stund.
(blandade ut med lite vatten då napparna till vår nappflaska inte rikgtigt pallade så tjock vätska. Måste köpa någon napp med större hål.. Gjorde lika med risvällingen)
Båda gångerna har han fått ca 100 ml välling + ammat.
Jag kan säga att skrädmjölsvällingen var mycket godare tyckte jag! Fast Sam vägrade först, men han var så trött.. Och en ny smak när man bara vill äta och sova var kanske inte det smartaste. Efter en stund så gick det ner i alla fall och han verkade gilla det!
Jag vill börja med glutenfria alternativ eftersom han fortfarande är så liten. Har börjat introducera gluten i form av rån och en och annan mackbit, men det hinns sen. Vill inte utmana magen för mycket.
Vaknar han inatt provar vi antingen "godnatt välling" eller ersättning imorgon.
Min underbara
Så mycket kärlek till denna lilla kille.
Idag har vi varit på öppna förskolan och provat på babyrytmik. Det var kul! Jag och Sam ska verkligen försöka ta oss iväg på det framöver. Det var jättekul!
Deo
Ett litet test har just inletts.
Läste om hur man kan göra en egen deo. Jag har provat två olika andra naturliga deos och båda dessa var kristalldeo (en hel sten och en flytande) men jag är inte helt övertygad. Har använt vanlig sån med massa skräp i nu sen jag blev gravid pga lite ökad svettning typ.
Så nu ska jag testa en som jag slängde ihop nu på 2 minuter!
1 del bikarbonat
1 del majsstärkelse/potatismjöl
1 del ekologisk kokosolja/kokosfett (ej det i silverpaketet)
Ev. Någon droppe eterisk olja om man vill att den ska lukta lite gott (jag använde lavendel)
(har läst detta recept på flera ställen så kan inte hänvisa riktigt var jag fått det ifrån..)
Blanda och he i någon typ av burk med lock, helst glas så man slipper giftplasten.. (Är oljan/fettet fast så låt det stå i rumstemperatur en stund eller värm i vattenbad). Tadaa! Det är bara att smörja lite under armarna.
Nu efter första testsmörjningen tycker jag det känns väldigt bra! Inte oljigt eller konstigt.
Återkommer när jag provat ett tag!
(Jag gjorde en ganska liten sats för jag hade bara lite bikarbonat hemma, men ska väl göra lite mer sen..)
Barn äter inte...
Jag hatar påståendet att "barn äter inte..."
Skitsnack!
Jag är helt övertygad om att barn äter vad de är van vid. Visst är det svårt att konkurera med all halv- och helfabrikat som är fullproppade med tvivelaktiga ingredienser. Sådant som gör att man upplever maten god även fast det ofta mest är konstgjord. Men hjälper man barnen att vänja sig vid hemlagad riktig mat redan från början så har de såklart lättare för att äta mer varierat.
Alla äter med ögonen också, så att slänga fram något som ser ut som mat som redan ätits en gång kan vara lite riskabelt.
Någon gång kanske jag får äta upp mina egna ord när Sam endast vill äta pannkaka och Billys panpizza. Men jag hoppas inte det.
Vatten
Idag efter grötätande och majskroksätande hade jag en riktigt grisig unge. Jag hade redan duchat så han fick bada i diskhon.. Eller snarare duscha för jag hittade inte proppen :/
Han är så söt så jag tror jag dör lite.. Och när jag stängde av vattnet så började han leta efter det. <3
Gröt. Hemmagjord vs. Köpt
Man kan såklart ställa fördelar och nackdelar emot varandra vad det gäller, i detta fall, gröt till bebis.
Köpt barngröt är bra för det går snabbt och smidigt att göra den, den bör innehålla det järn och vitaminer bebisen behöver och Sam äter den med stor aptit!
Hemlagad gröt är bra för man vet då vad den innehåller, inga onödiga tillsatser, den kan vara billigare, (men det beror väl på vad man har i) och Sam åt den också med nöje!
Min vän Karin som är dietist skrev att det järn som finns i t.ex kli är svårare för kroppen att ta upp än animaliskt järn. Därför kan man smula ner lite blodpaltbröd. Men att köpegröt kan vara bra så man inte chansar.
Jag tänker som så att om barnet börjat äta riktig mat så kan man ju se till att järnet kommer in på annat sätt, men innan dess kanske man ska vara lite extra försiktig och därför hellre ge köpegröt än hemlagad.
Som sagt är jag ju inte utbildad med mat eller så utan läser mig till det mesta, då är det bra att någon som kan säger som det är ;)
Ringblomsolja
Jag har gjort ringblomsolja! Bara blanda torkade ringblomsblad i olja i en burk och låta stå ljust. Skaka den någon gång om dagen och några veckor senare är det klart! Ska prova göra salva sen tänkte jag.
Gröt
Idag åt Sam sin första riktiga portion. Jag och Agnes var hungriga, Sam också.. Vi kom hem sent efter föräldragrupp och dagis så jag kände att jag ville börja med vår mat direkt. Han satt i stolen rätt nöjd med en majskrok och jag tänkte att man kan ju prova ge gröt istället för att amma så kan jag mata och laga mat samtidigt! (dock inget att rekomendera för jag tycker att man ska sitta och äta tillsammans i lugn och ro...)
Och oj vad han åt! Gapade efter mer hela tiden så jag tänker att han kanske ska få äta lite större portioner gröt ibland. Den han åt idag var Nestlés havregröt från 4 månader. Blandade i lite hemgjord äppelmos (utan socker) och det verkade gillas skarpt! Jag känner dock att jag inte riktigt vill köpa sådan gröt.. Det är ju lätt att göra egen så jag provade lite, dock har inte Sam smakat än, men det lär säkert gå hem (jag smakade och det var helt okej).
Jag tog 2 dl havregryn och mixade tillsammans med ca 1 msk torkade blåbär och 2 tsk vetekli (för extra järn). Sen är det bara att koka med vatten och servera, gärna tillsätta en skvätt olja/osaltat smör och bröstmjölk/ersättning när man serverar. Det lär räcka till några portioner.
Det behöver inte vara så krångligt att göra egen gröt. Och så länge man ser till att bebisen får i sig bröstmjölk/ersättning/annan mat så är det nog inte så viktigt med alla vitaminer och sånt i just gröten, men det finns enkla sätt att tillföra det. Aprikoser är järnrika så lite aprikospuré i tänker jag kan ge både lite extra god smak och extra järn, eller som jag gjorde med vetekli (har inga större kunskaper om sådant, men jag läste att vetekli innehåller järn..).
Det är alltid bra att servera med någon form av frukt- eller bärpuré för extra c-vitamin.
FL
Detta känns som att det var igår fast förra året.
Ser lite rädd ut.. Och om sanningen ska fram så var jag rätt skraj också.
Vår lilla nykomling och jag.
Foto: Pether <3
Bilder
Sam och My. My likson "Jaha, säger du det? Hmm" Och Sam "Ehh ja.. vad du tittar konstigt på mig.."
Ärtpuré
Du kan såklart tillsätta lite salt till äldre barn och vuxna.