Sam 4 månader!

 
Nu är han 4 månader min lilla grabb!
 
Så underbar och fin. Helt otroligt att han är vår! Ärtpuré tyckte han var gott, men de första tuggorna fick han prova flera gånger innan han slutligen började äta, men så är det bäl med nytt.

Vårt liv!

Hejsan!
 
Det händer en del i livet samtidigt som det inte har hänt något speciellt på sistonde. Eller ja, vi hade namnfest för min lilla plutt i lördags. Jag är så fruktansvärt nöjd med den dagen även fast jag delvis varit orolig och besviken över vissa delar.. Men det tänker jag inte gå in på här. 
 
Dagen blev så underbart bra! 42 personer trängdes i vårt vardagsrum och firade Sam.
 
Min mamma höll i det hela och hon gjorde det så bra! Är så glad att hon är min mamma och ställer upp på det viset. Hon började med att berätta Vinds saga. Sedan fick vi komma in, Sam i din dopklänning, Agnes, jag och Pether. Det var så härligt att få stå och visa upp sin lilla skapelse. Agnes sjöng "Vart jag än går" och jag höll på att spricka av lycka nästan. Så underbart fint och modigt av henne! Mamma pratade massa fint och läste dikter och ja.. Jag kommer inte riktigt ihåg men det var perfekt!
 
Vi fikade och hade det väldigt trevligt!
 
 
Samn namnfestträd där alla som kom fick sätta ett fingeravtryck som löv. 
 
Vi har även skaffat husdjur! Afrikanska jättesnäckor och de är superhäftiga. De bor i ett akvarium i vardagsrummet.
 
 
 
Sam mår gott och utvecklas i enorm takt! Han är så med nu och greppar ivrigt efter allt. Han är fortfarande världens lugnaste bebis förutom mellan 16.45-17 precis när jag ska laga middag. Då kan han gnälla.. Eller nja han är nog rätt lugn ändå. Mest bara att vi brukar tajma in matlagning och matätning för honom samtidigt.. 
 
Han fortsätter att smaka på mat och verkar verkligen gilla det! Apelsin tycker han jättemycket om och igår blev han så arg när jag tog ifrån honom den. På BVC sa de att fram till 6 månader kan man låta honom smaka lite från fingret bara.. Jag liksom "ehh.. jag har redan... ehh.." men hon sa också att man gör såklart som man vill. Att så länge han inte verkar reagera på ett negativs sätt på maten så kan han fortsätta äta (så länge det inte konkurerar med amningen..). Och jag tycker det är kul! Har ju som inte så mycket annat för mig så jag kan väl lika gärna greja med det och allt vad det innebär men matlagning, tvättning av haklappar och kök plus bebis. Vi har köpt små miniskålar på IKEA och de är perfekt för smakportioner enligt mig. Det får plats ungefär en iskub med mat i dom och de passar perfekt i äggkokare så man kan värma maten på ett smidigt sätt (vi har ingen micro och har ingen lust att skaffa det heller). Tänkte skriva ett inlägg sen om lite "tips" på saker som kan göra livet lite enklare som förälder.. Nog för att man får hur mycket tips som helst och jag är knappast proffs, men lite småsaker är jag så nöjd över att jag kommit på så jag känner att jag gärna delar med av det. Kanske även lite enkla recept på bebismat som jag gjort hittils.
 
Sam har även fått börja sova i spjälsängen och han verkar trivas bra i den. Han somnar lika lätt som vanligt! Jag håller även på att göra det lite fint i sovrummet..
 
 
 
Har även hunnit pyssla lite. En body!
 
 
Berättar historier för mamma..
 
 
 
Det ska in lite mer på Agnes också, men hade inte så många ramar i bra storlek åt bilderna på henne.
 

OJ..

Tack Madde!
 
"Större mängder spenat, rödbetor, bladselleri, nässlor och mangold ska barnet inte äta innan det fyllt ett år. De innehåller nitrat, som kan omvandlas till nitrit, vilket kan försvåra syreupptagningsförmågan."
 
Så rödbetsgrejen väntar vi lite med :)
 
Jag visste inte det.. Ibland är det bra att skriva massa i bloggen!

Mat!

De senaste dagarna har jag grejat en massa!

Vi har plockat mängder med bär som vi både fryst in och gjort saft på. Krusbär, svarta och röda vinbär, hallon, blåbär, lingon.. Det är en stor fördel med sensommaren/hösten! Allt gott naturen har att erbjuda helt gratis!

Igår när vi var ute i skogen så stötte jag på en hjort. Läskigt, men den sprang iväg.

Jag har även skördat lite i vårt eget land som fick bli bland annat dagens middag.

Den bestod av:
Panerad kålrot
Rostad potatis, rödbeta, fänkål och rödlök med vitlök och timjan
Råa morötter och fänkål

Det blir extra gott när det är ens eget..

Jag gjorde lite puré till Sam.
Morotspuré, kålrotspuré och rödbetspuré, fast den blev inte riktigt bra, men smakar säkert gott ändå. Sam fick smaka morotspurén och det var en hit! Han tyckte bättre om det än blåbären han fick tidigare idag.

Superenkelt att göra! Ta t.ex. Morötter som du tärnar och kokar/ångar tills de blir mjuka. Tillsätt en liten skvätt mjölk (helst bröstmjölk till småbebisar) och en liten klick kokosolja/kokosfett (eko) eller osaltat smör eller olja. Jag körde bara på känn och det blev nog bra! Mixa allt till den konsistens du vill ha sen är det klart!

Pether skrattade åt mig när jag stod och handmjölkade rakt ner i mixerskålen..

Jag provade att ångkoka i med ett durkslag men jag vet inte om jag gjorde fel, men det gick inte bra! Ska prova igen!

Imorgon ska jag nog fixa lite fruktpuréer. Jag tycker det är så roligt att få börja ge Sam lite fast föda! Får se vad hans mage säger om det. Hittills har han ju mått toppen och inte haft några problem alls med den.

Jag vill att det fortsätter så, men skulle inte tacka nej till lite fastare.. Bebisbajs, iaf för ammande(?) är väldigt ofast. Och jag blir verkligen galen på dessa läckande blöjor! Varenda gång han bajsar (vilket är typ 5 ggr/dag) så måste även kläderna bytas. Jag har provat olika blöjmärken och storlekar, men de läcker ändå... Just nu använder vi ICAs egna (inte basic) och tygblöjor när vi är hemma. Dock köpte vi storlek 4 (från 7kg) som är i största laget.. Detta blev ju sjukt intressant, eller hur ;) men om han bara kan få i sig lite som fastar till det lite så kanske det blir bra! Blev tipsad om Lidls blöjor också, så kanske ska testa dom..

Jag la även in rödbetor!

Nu ska jag sova! God natt!


En liten uppdatering

I sommar har vi gjort mycket! Jag trodde verkligen att vi skulle vara mer hindrade som småbarnsföräldrar än vad vi är. Det kan säkert hjälpa en hel del att Sam är en väldigt lättsam bebis. Det är sällan han är ledsen eller arg.

Har utvecklas med stormsteg och kan massa saker nu! Han greppar efter saker, undersöker dem med både händer och mun.. Han är intresserad av sin spegelbild och han skrattar mycket! Han vill sitta och vara med hela tiden dock behöver han lite stöd för att sitta själv.

Har följde med på Utkult och hade det så gott! Var med oss, sov i vagnen, sov i bärsjalen, skrattade och ja..

Alltså det känns fortfarande lite som att man behöver utsäkta sig lite när folk frågar hur vi har det... Vi har det verkligen bra! Det är inte jobbigt alls faktiskt. Inte själva -ta hand och bebisen-delen. Emotionellt kanske det känns upp och ner.. Men mest upp. Det är många känslor och mycket oro som nybliven mamma, men jag är nog ändå väldigt trygg och glad.

Sam sover om nätterna, är vaken större delen av dagarna och har ett underbart humör! Nästan alltid glad! Visst kan han vara arg och ledsen, men då blir han alltid (än så länge) nöjd bara han får bröstet.

Jag tänker fortfarande mycket på förlossningen men känslorna till den har ändrats mycket. Nu tänker jag mer på när Sam föddes, alltså just det ögonblicket.. Hur underbart det var även fast jag kanske inte uppskattade det så mycket just då. Jag var nog mest i chock. Tiden på BB ser jag tillbaka på.. Så underligt och fint.. Vi spenderade ca 28 timmar på BB, sen kände vi oss redo att åka hem. Jag börjar glömma hur ont jag hade både under och efter förlossningen och jag ser nästan fram emot det igen. I alla fall ögonblicket när bebisen kommer ut och tiden på BB.

Jag får lite ångest över att Sam redan är 3,5 månader. Men det känns bra att jag verkligen tagit tillvara på tiden med honom hittills och upplevt massor med honom. Folk säger ofta "Njut!! Det går så snabbt så passa på att njuta!" Jajaa! Jag gör det! Allt jag kan, men tiden springer ändå. Men jag ser väldigt mycket fram emot att få se utvecklingen.. Snart kryper han.

På lördag är det dags för namnfest så den kommande veckan får gå till förberedelser inför det.

Nu ska jag försöka sova. Sam ligger i sin vagga och sover.. Pether ligger bredvid mig, förkyld och underbar... Och jag buffar och puttar på honom för han snarkar.

Lite bilder också ja...


Safe Starter

För rätt länge sen köpte jag två nappflaskor i rostfritt stål från Kid Basix som heter Safe Starter. Jag tyckte de verkade väldigt bra! Man slipper ju då använda plastflaskor, för även om de flesta är BPA-fria så känns plast inte helt okej..

Funkar skitbra att värma vätska i den! Det är bara skaka den under varmt vatten en kort stund, typ 20 sek, så är det klart!

Sam har inget emot att dricka ur den och jag gillar den skarpt!

Men ibland så känns det som att själva nappen inte sitter riktigt och det har hänt att den åkt in i flaskan medan Sam har ätit.. Kollar man bara innan att den sitter så har det funkat bra, men blev väldigt besviken när jag fick bröstmjölk över både mig och Sam.. Köpte Philips Avent-nappar och har provat dom och det verkar funka bra!

Sam äter ur flaska väldigt sällan eftersom jag helammar så jag vet ju inte hur det funkar i längden..

Idag provade vi ersättning för första gången! Inte för att min mjölk inte räcker/duger utan så vi vet om han går med på att äta det ibland, om jag ska iväg eller så. Det enda var att han försökte ta bröstet ändå och tyckte det var konstigt att äta med ansiktet uppåt, men åt gjorde han. Bra!

 

Köpte den på Lekmer


Snaaaart..

Jag kommer säkert megauppdatera här snart om allt som hänt i sommar. Eller det har väl inte hänt så mycket men vi har gjort massor med roliga saker. Jag tror faktiskt att detta har varit den bästa sommaren någonsin. Vi har verkligen tagit tillvara på tiden och gjort saker tillsammans. Och jag har 3 fantastiska människor att dela mina upplevelser med. Pether, Agnes och Sam - Ni är bäst och oj vad jag älskar er!

Nu är jag ensam hemma med Sam på dagarna eftersom Pether börjat jobba så jag ska ta mig tid att sitta med denna blogg lite. Jag har så mycket jag vill dela med mig av.. tankar som jag har och funderingar som dyker upp. Jag kanske inte har en speciellt stor blogg, men några trogna läsare verkar jag ha vilket är väldigt roligt!

Precis som bloggen så har sömnaden tagit en paus i sommar, men ibland hoppa jag in i syrummet och paniksyr lite i all hast.

Jag håller förresten på att rensa Sams kläder eftersom att han växer som en tok! Så är just du kanske intresserad av att köpa lite bebiskläder för en billig slant så säg till!

Jag tänker spara lite kläder åt eventuella kommande bebisar i mitt liv, men tänkte bara spara på det jag använt mest och det jag gillar mest. Jag antar att jag kommer vilja handla igen då och jag har redan för mycket..

Aja.. Bara massa babbel! Jag återkommer med lite mer genomtänka uppdateringar inom kort!

Puss&Kram!

RSS 2.0