Tvätten..

Hur man kan tvätta miljövänligt.



Vi använder tvättmedel ibland och tvättnötter ibland.
Tvättmedel till tygblöjorna och allt som vanligtvis tvättas i 60 grader (t.ex. Handdukar och underkläder)
Vi har precis slutat använda sköljmedel då det känns dyrt och onödigt samt att det faktiskt försämrar både handdukarna och blöjorna har jag läst.

Tvättnötter till vardagstvätten. En skvätt galltvål om kläderna känns lite extra skitiga och lite bikarbonat för vittvätten. Har även ekologiskt blekmedel som man kan använda till vittvätten, men gör det sällan. Tvättnötterna gör även tvätten mjuk så där finns verkligen inget behov av sköljmedel.

Oavsett om jag tvättar med tvättmedel eller tvättnötter så brukar jag tillsätta någon droppe eterisk olja för doftens skull.

Jag har köpt tvättmedel från http://oceanshop.se/ (köpte mycket på en gång) dubbeldryg heter det och då ska det räcka med väldigt lite tvättmedel. Klimatneutralt ska det vara! (På bilden har vi en burk ekologiskt tvättmedel, men det är dubbeldryg i burken). Kommer nog fortsätta köpa tvättmedel där ifrån och sen även diskmedel.. Det är kanske inte det billigaste, men jag är nöjd med det och det känns bättre iaf.

Har även ett universalrengöringsmedel från Urkekram som man kan använda som tvättmedel, och det funkar också bra men tror det har försvunnit från sidan jag brukade beställa det ifrån :/

Det var lite kort om hur jag gör med tvätten!


Varför krångla till det?

Man behöver faktiskt inga fancypancy babygym eller mobiler. Detta funkar lika bra. Man tar vad man har och hänger upp. Han tyckte även att det var intressant med en soppslev som hängde. Annars är detta ett enkelt sätt att göra en egen mobil med favoritgosedjuren eller kanske bara några papperstussar.. En galge är perfekt och lätt att hänga lite här och där!

 


Tvättlappshållare!

Jag kom faktiskt på denna idé helt själv igår när jag försökte organisera upp skötbordet lite.
 
 
 
Som många av er kanske vet så är jag sån som värnar om miljö och allt sådant och nu när jag fått barn så försöker jag, i så stor utsträckning jag orkar och så länge det funkar i mitt liv, att inte slösa på resurser och tänka eko och allt sånt.. Jag gör inte allt som jag hade önskat, men jag försöker. Vi använder tygblöjor till Sam ibland, men ska försöka använda det mer nu (hade problem med läkage, men nu när han blivit lite rundare verkar det ha ordnat till sig) så jag vill även gärna använda tvättlappar i tyg. Man ska ju ändå tvätta blöjorna så då känns det bara dumt att inte ha tygtvättlappar. Dessa har drällt över halva tvättstugan (där vi har skötbordet) så igår kom jag på den brillianta idéen att fixa en tvättlappshållare!
 
Jag passade även på att fota lite steg för steg hur jag gjorde så här kommer en snabb liten tutorial!
 
 
En glasslåda och lite tyg
 
 
Mät och sy ihop som en påse (jag bara drog det runt lådan lite på måfå, sydde ihop och sen kollade en extra gång om det behövde tas in lite.)
 
 
Ungefär så. Bra! Klipp av så du har lagom mycket till övers på överkanten.. Detta beror ju helt på hur stor låda du använder och hur stort hål du vill ha. Jag mätte ungefär så tyget på långsidorna mitt över går ihop + ca 1 cm.
 
 
Undersidan av lådan. Klipp bort/markera kanterna
 
 
Så slipper man massa extra tyg :) Jag har en overlock så jag bara markerar ungefär och sen kör med den. Det funkar bra tycker jag!
 
 
Kolla på lådan passar bra. Om den gör det så kan du nåla ner kanten..
 
 
Sy runt om. Kom ihåg att det ska in ett gummiband där sen så kanalen bör vara någon cm bred och lämna någon cm så du kan kunna trä in gummibandet också.
 
 
Stoppa i lådan och trä i gummibandet. Dra åt till önskad storlek och knyt. Klart!
(Det kan vara svårt att få lådan på plats efter att gummibandet är på plats..)
 
 
 
 

Pesten

Ibland hatar jag mitt liv. Iaf denna del av det.


Sam, 7 veckor

 
 
Igår blev han 7 veckor. Idag var vi på BVC och fick träffa en läkare som kollade att allt såg bra ut. Han växer så det knakar och läkaren tyckte han såg frisk och väldigt fin ut!
 
5535g och 56cm! Efter det var vi förbi på öppna förskolan och gjorde gipsavtryck.. En tavla med Sams och Agnes händer! <3
 
 
Agnes önskade att få mata Sam idag. Goa unge.. Hon tycker så mycket om sin lillebror vilket hon ofta berättar för oss och honom. "Sam, jag älskar dig och du är min, bara MIN lillebror!!"
 
Lite bilder från igår när Camilla och Lee var här och hälsade på.
 
                
 
 
 
 
 
 
 

Efterkontroll

Enligt "normalkurvan" skulle Sam ha fötts mellan 9-10 på morgonen. Effektivt värkarbete måste jag säga!
 
Idag var jag på efterkontroll efter förlossningen. Vi pratade lite först om hur det går och hur jag mår i kropp och själ nu när jag blivit mamma. Vi pratade lite om hur jag mådde under graviditeten och hur jag känner inför en ev. ytterligare graviditet och förlossning i framtiden.
 
Jag mår verkligen bra nu och jag mådde ju bra under graviditeten. Till och med förlossningen börjar kännas bättre och bättre nu med lite mer tid som passerat. Glömmer smärtan mer och mer, men kommer nog komma ihåg det mer väl sen när man står med en ny stormage i v40... Dock väntar jag gärna lite till med det!
 
Vi gick tillsammans igenom förlossningen igen (har ju varit dit och pratat med henne en gång efter och pratat om det) så denna gång var det inte lika mycket min upplevelse vi pratade om, utan mer medicinskt. Hon skrev ut min förlossningsjournal så jag fick ta med mig den hem. Kan vara roligt att ha kvar till senare. 7 stygn hade jag fått så jag hade ganska rätt om det. 
 
Sen var det dags för undersökning och allt verkade vara i sin ordning. Passade på att sätta in en spiral när hon ändå var där och grävde så Sam och Agnes inte får några småsyskon riktigt än. Jag vill som jag sagt tidigare, gärna hinna återställa mig helt och Sam får gärna lära sig att gå innan vi skaffar en till bebis.
 
Det enda jag hade fel om i min förlossningsberättelse är hur lång tid krystandet tog. Krystvärkarna startade kl 03.35 och han föddes 03.52 så 17 minuter.. Värkarna avtog lite, hjälp hämtades och jag fick andas massa syrgas. Så jag tror inte att jag krystade så många gånger och det var nog därför det kändes som att det gick snabbare. Jag har även nu fått veta vad barnmorskan hette, Ulrika. Och nu när jag hör det så känns det väldigt bekant. Sen tror jag att jag fått det mesta rätt.
 
Sen tackade jag för mig där hos min barnmorskan.. Känns konstigt att inte komma dit nått mer på ett tag. Hon är verkligen bra tycker jag och väldigt trevlig.
 
Innan jag gick fick jag även höra något som gör en ännu mer tacksam och glad över att allt gått så bra för oss. Att vi fick en son som lever, är frisk och mår bra. Det är ingen självklarhet.. 

Havremjölk!

Gör din egen havremjölk!

13 dl vatten
3 dl havregryn
3 msk olja
1 krm salt

(Ekologiska ingredienser bör med fördel användas, alltid!)

Mixa ihop det med någon typ av mixer, sila bort havregrynen och sen är det klart!

Billigt som attan!


Före och efter

 
Imorgon blir Sam 6 veckor. Tiden går...
 
Bilderna ovan är tagna 21 April och 28 Maj. Jag gick inte upp så mycket under graviditeten så det gick snabbt att gå ner till vikten jag hade före graviditeten. Kan inflika att jag inte var smal före så har väl fortfarande lite extrakilon, men det är alltså inte Sam som ligger bakom dom. Jag skulle väl vilja gå ner lite till, men det känns inte som speciellt hög prio just nu. Jag är så nöjd och glad ändå! Jag trodde att jag skulle gå upp massor och att det skulle vara svårt att komma tillbaka men så blev det inte. Kan ha nästan alla byxor.. Vissa jeans är dock svår att få igen, men det är ju bäckenet som blivit större så..
 
Sen alltså.. Förut har jag beklagat mig lite över mina tuttar, att det varit svårt att hitta BH osv.. Men nu är det ju löjligt alltså... Haha men men. När jag slutar att amma lär jag ju få taxöron och tappa 2 kilo på bara tuttarna. Nu har jag i alla fall någon nytta av dessa emorna bomber. De är ju full med mat till Sam plus att det finns över så..
 
Jag har funderingar på att börja röra lite på mig, men vi får se när det orkas med.

Bilder på mig och Sam

 
Vi fotade lite. Först hela familjen och sen bara mig och Sam. Bilderna på oss alla har herrn på sin kamera så de kommer väl sen
 
 
Det är inte alltid så lätt att fota med en bebis...
 
               
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gravidmagen

 
För lite över 5 veckor sedan var jag gravid. Då låg lille Sam i magen och sparkade..
 
Det känns som en evighet sen.. Jag saknar magen väldigt mycket faktiskt.
 
Min graviditet var väldigt bra! Jag hade verkligen inga större krämpor och inte ens magen kändes allt för otymplig fast det är klart att man var lite trött och tung i slutet. Men annars så mådde jag bra och magen mådde bra. Jag kände mig faktiskt inte speciellt gravid. Jag hade förväntat mig något annat, men allt liksom bara flöt på och sen plötsligt så var bebisen ute. 
 
Nu när man ser Sam så är det svårt att tänka sig att han faktiskt varit i min mage och växt där inne. Att han är min på riktigt och att magen är borta. Jag saknar ett ställe att vila händerna på när jag sover eller sitter i soffan och rörelserna där inifrån. Att kunna se på magen att det rör sig där inne och känna händer och fötter under huden. Visst är det skönt att vara utan magen nu, men det är tomt.. Just nu känns det som att jag inte ens varit gravid. Inga direkta spår finns bortsett från lite bristningar på magen och jag känner mig precis som vanligt.
 
Jag skulle nästan kunna bli gravid igen nu! Fast kanske lite tidigt med en bebis till nu... Och jag tror faktiskt inte att det skulle bli så bra för kroppen. Det skulle nog bli en lite slitigare graviditet.. Och jag tror att det är ganska svårt att bli gravid nu.
 
Som jag känner just nu så vill jag gärna ha fler barn. I alla fall ett till och jag skulle tycka att det var kul om det inte är så jättestor åldersskillnad mellan Sam och den. Det har varit bra att ha en syster som bara varit ett år äldre än mig under min barndom. Så.. Vi får se. Man ska ju orka också. Dock ser jag verkligen inte framemot en ny förlossning.. Jag skulle inte vilja återuppleva denna förlossning, men det lär ju inte bli lika nästa gång. Jag ska se till att de står redo med epidural när jag kommer in på förlossningen så jag slipper den smärtan. Och de säger ju att andra förlossningen går snabbare än första.. Så jag kanske föder på rödöbron.
 
Aja, jag trodde inte jag skulle sakna magen såhär mycket och att man skulle glömma hur det var så snabbt. Men Sam fyller tomrummet med råge och han är så lugn och nöjd nästan hela tiden. Så än så länge känner jag inte att det skulle vara så speciellt jobbigt med en till, men vi får se. Vi tar det när det känns rätt!
 
 

Förlossningen

Jag har lagt upp min förlossningsberättelse på FamiljeLiv och där har jag uppdaterat den lite.. Men väldigt lite.. Bara det jag hade lite fel om.
 
Sam kom till världen

Rubrik

 
 
Fina barn!
 
Tycker förresten att världen borde vara lite mer "enhandsvänlig".. 
 
     

      

Shopping!

Var ner på stan idag och köpte lite fint till Sam. Han fick ett presentkort på Ej:s från Trädet och just nu rear de ut lite allt möjligt så vi passade på att köpa träleksaker som säkert passar bra att leka tillsammans med BRIO-tågbanan med :) visst kommer inte Sam leka med detta än, men skallror har vi en hel del och jag tyckte de var så fina!!! Tack tack!!

Sen gick vi på Kappahl och jag plockade en body åt Sam och strumpor och leggings åt Agnes.. Då sa hon i kassan att medlemmar får "ta 3, betala för 2" och välja av allt! Så jag tog ett 2pack med pyjamasar och byxor åt Sam också (som jag tidigare tittat på). Perfekt!! Han har mycket kläder, men det börjar bli dags att byta upp storleken och lite får man ju fylla på då :)

Men nu är jag så trött att jag knappt kan hålla ögonen öppna. God natt!!


Uppdatering

Ja, här går allt bra. Vi mår bra och har det toppen! Hittills känner jag inte att livet är speciellt mycket jobbigare eller svårare som mamma. Sover relativt bra om nätterna, men känner att det börjar bli lite tröttsamt att kliva upp 1-2 ggr varje natt, men han bara äter och somnar om så jag är nöjd ändå. Sam verkar nöjd med livet och är sällan arg och ledsen. Han tycker visserligen om att bli buren och då är bärsjalen en "räddning" om man inte vill bära omkring eller sitta med honom hela tiden. Han verkar älska bärsjalen! Underbart och mysigt. Jag har tänkt att skriva ett längre inlägg senare om förändringen från att inte ha barn till att plötsligt ha det och lite av mina tankar och känslor kring detta.


Här händer det inte speciellt mycket förutom att min pappa, syster och hennes Tim har varit här några dagar på besök så jag har varit lite upptagen med att försöka hinna umgås med dem.. Eller låta dem ungås med Sam så mycket som möjligt medan de är här.

BVC-besöket i onsdags visade att grabben växer så det knakar. 4550g! Alltså har han gått upp 545g på en vecka (förra kollen vägde han 4005g). Så jag har nu slutat mata honom när han inte säger till. Han mår bra utan det och låter mig veta när det är dags för mat. Han kommer nog bli en liten knubbis!

Just nu ligger han i sin vagga och låter lite nöjt.. Mysigt att ligga och lyssna på hans söta små ljud..

I onsdags var jag även förbi barnmorskan för att prata lite om förlossningen bara (efterkontroll ska jag på sen i juni).. Hon gick igenom förlossningen med mig. Jag hade ändå kommit ihåg det väldigt bra fast några bitar hade jag inte riktigt grepp om. Det var väldigt skönt att prata igenom och få höra allt. Och nu vet jag vad barnmorskan som förlöste Sam heter :)

Nu är det dags att sova! Natti


RSS 2.0