Allemansrätten

Jag sitter och kollar på A Cook on the Wild Side med favoriten från River Cottage, Hugh!

Serien handlar om att leva av naturen. Alltså han får inte gå på någon affär och köpa mat utan han får hitta mat ute i skog och mark eller förtjäna råvaror genom arbete/hjälp på någon gård exempelvis eller byteshandel. Men inga pengar får användas. Det är mycket intressant och lärorikt. Ofta glömmer man faktiskt att det finns väldigt mycket som är helt gratis ute som bara är att hämta.

Serien kommer från England och han åker runt i Storbritannien och ja, lever av det han finner på vägen. En stor skillnad finns dock mellan Sverige och Storbritannien, nämligen att vi har allemansrätten. Fast det är väl bara Sverige som har det?

Syrran och henns Tim bor ju i London och brukar vara ute och campa.. Det tråkiga är att de bara får campa på avsedda campingplatser för det är mot lagen att campa i skogen exempelvis (såvida man inte har markägarens tillstånd). Man får inte gå ut hur som helst i skogen utan måste gå på anvisade "foot paths".

Jag känner att det är väldigt lyxigt som vi har det faktiskt! Jag är inte helt insatt i Allemansrätten, men den innebär väl i princip att man får röra sig fritt i skog och mark så länge man inte förstör. Respekt för naturen och de som lever där (och respekt för människorna i närheten).

Tänk att inte få gå ut i skogen och pocka bär utan att ordna tillstånd i förväg!

I serien, A Cook on the Wild Side och River Cottage så menar de iof att det inte är så farligt brott att gå ut i skogen och plocka, men en och annan utskällning kan man ju få ta.

Är du inte bekant med de serierna så kolla upp dem! Väldigt bra och lärorika! Speciellt om du är intresserad av mat och dess ursprung.. Blir en del matpolitik och många tankar om djurhållning och matindustrin överhuvudtaget. Tror River Cottage sänds/har sänts på svensk tv under namnet Det goda livet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0